Kokongista langaksi

Kun silkkiä viljellään, annnetaan vain sen verran perhosia kehittyä, että saadaan seuraavan vuoden munakanta turvattua. suurin osa kokongeista kerätään talteen, ennen kuin toukat ovat ehtineet kehittyä perhosiksi. Kotelokoppa on pilalla, jos perhosen ehtii kehittyä valmiiksi ja liuottaa sen rikki.
"Sato" korjataan 10-14 vuorokauden kuluttua toukkien koteloitumisesta. Sinä aikana toukat ovat luoneet nahkansa viidennen kerran ja ovat kovettuneet metamorfoosiinsa. Kotelokapat käsitellään kuumalla ilmalla, höyryllä tai syväjäädyttämällä, jolloin toukat kuolevat. Toukat, jotka ovat erittäin proteiinipitoisia, käytetään aikanaan eläinten ravinnoksi tai niistä puristetaan öljyä eri käyttötarkoituksiin.

Kotelokoppien jälkikäsittelyä ei enää lainkaan suoriteta Euroopassa, vaan kokongit lähetetään täältä Kiinan ja Pakistaniin silkkisäikeiden irrottamista varten. Tämä työvaihe on erittäin suurtaa ammattitaitoa vaativa.

Kotelokopat asetaan kuumiin vesiastioihin, jolloin serisiini eli silkkiliima pehmenee. Kotelokoppien pinnalta harjataan sotkuista säiekerrosta pois, kunnes löydetäään vaaapasti kotelokopasta kelautuvan säikeen alku. Silloin kotelokopat siirretää toiseen vesiastiaan silkkisäikeiden kelaamista varten.

Kelauksesta yhdistetään 2-20 silkkisäiettä, jotka kehitään vyyhdille. Yhdestä kotelokopasta saadaan kelattua noin 300-800 metriä yhtäjatkoista silkkisäiettä. Kotelokopan sisin osa on niin liimaista, että sitä ei pystytä keelaamaan, vaan se kehrätään mekaanisesti langaksi samalla periaatteella kuin esimerkiksi villa.

Useimpia kelattuja lankoja yhdistetään vielä keskenään. Samalla langoille saatetaan antaa kierrettä. Kierteen voimakkuutta ja suuntaan vaihdellaan tarpeen mukaan. Näin saadaan ns. grege'-lanka, joka myydään silkkitehtaille eri puolille maapalloa silkkikankaiden valmistusta varten.

Kelaukseen soveltumattomat kotelokopat, kuten myös kelattujen koteloiden pintakerros ja sisin osa käsitellään erilaisin höyrylämmitysmenetelmin, jolloin serisiini saadaan osittain liukenemaan. Silkkikuidut pestään tämän jälkeen perusteellisesti ja kuivataan. Sitten kuidut kammataan yhdensuuntaisiksi ja kehrätään mekaanisesti ns. schappe-langaksi.

Alle viiden senttimetrin mittaiset kuidut ja silkki-sodi kehrätään burette-langaksi. Silkki-sodi saadaan silkkikangastilkuista repimällä niitä kuiduiksi. Burette-langat ja -kankaat ovat kiillottomia kuitujen lyhyydestä johtuen. Silkin hyvät ominaisuudet niissä kyllä ovat tallella.
silkki.com info@silkki.com +358 400 612069
Teerimäentie 32 08350 Lohja Finland
Silkworld Oy, Y-tunnus 2034505-7
Tilinumero: FI26 4006 0010 1894 27 BIC: ITELFIHH Länsi-Uudenmaan Säästöpankki